6/recent/ticker-posts

Vară... în octombrie

Ieri a fost una din cele mai calde zile de octombrie din câte îmi amintesc eu vreodată. La un moment dat, în jurul orei 16.05, termometrul meu din grădină a indicat o temperatură de 30.5°C.

M-am uitat de curiozitate pe datele meteo din colecția mea și doar în 1952 a fost mai cald de atât în luna octombrie. Am descoperit că recordul absolut pentru luna octombrie este din anul 1952, pe data de 2 octombrie al acelui an fiind atinsă o temperatură de 35.5°C la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi [sursa].

Atâta to că maximul că maximul din 1952 a fost atins la începutul lunii, nu aproape de finalul ei. Pentru data de 21 octombrie anul acesta e cel mai cald de când se fac măsurători. Nu mai puțin de 129 de staţii meteo au depășit recordul d temperatură pentru această zi. Găsim astfel valori de 35.1°C la Măgurele, 32.9°C în Bacău, 31.8°C la Constanța.

La Oravița s-a înregistrat o temperatură minimă de 23.7°C, stabilind un nou record național.

Și vecinii noștri de peste Prut, din Republica Moldova, au parte de vară în luna octombrie. La Universitatea din Chișinău s-a înregistrat o temperatură de 34.3°C, care a depășit recordul anterior de 33.6°C stabilit în 1952.

Sincer nu știu ce să spun despre căldurile astea. Mi-ar place să cred că 2023 e doar un an excepțional de cald și vremea toridă să se datoreze fenomenului El Nino. Dar din păcate multe alte date arată un tablou îngrijorător, în care această toamnă e doar începutul și nu prea se știe cum vor evolua schimbările climatice în viitorul apropiat.

Printre altele, urmăresc pe un cont de Twitter numit Extreme Temperatures Around The World și văd că peste tot în lume lucrurile au luat-o razna. În emisfera sudică, unde anotimpurile sunt inversate față de noi, până la finalul lunii noiembrie fiind încă primăvară, zilnic sunt atinse noi recorduri de temperaturi, unele de peste 40 de grade. 

Photo by Matt Palmer on Unsplash

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code