6/recent/ticker-posts

Căldură mare (iulie 2023)

Ziua de luni, 3 iulie 2023 a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional pentru Previziuni de Mediu din Statele Unite

În acea zi temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius (62,62 Fahrenheit), depășind recordul din august 2016 de 16,92C (62,46F), în timp ce valurile de căldură au pârjolit în întreaga lume.

Ziua de marți, 4 iulie 2023, a bătut acest record, cu o temperatură medie globală ce a ajuns la 17,18 grade Celsius.

Probabil că în zilele viitoare și acest record va fi depășit, căci toate semnele arată că avem în fața noastră o vară de foc. Tare mi-e teamă că acesta este noul normal. Că vom ajunge să ne bucurăm când vom avea zile când aerul va fi mai respirabil.

Un studiu comun al NASA și NOAA constată că dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat. Diferența dintre cantitatea de energie solară pe care Pământul o absoarbe și de cantitatea de energie pe care Pământul o pierde (prin emisia de radiații termice în infraroșu) a ajuns la 1.64 W/m².

Unde se duce excesul de energie? În cea mai mare parte (aproximativ 90%) încălzește oceanele, iar restul încălzește pământul, topește zăpada și gheața și încălzește atmosfera.

Earth Overshoot Day reprezintă data în care consumul umanității de resurse naturale depășește capacitatea Pământului de a le regenera în acel an. Această dată este calculată de către Global Footprint Network, o organizație internațională de cercetare ce urmărește utilizarea resurselor naturale de către omenire.

Anul acesta Earth Overshoot day pică pe 2 august. Anul trecut a fost pe 28 iulie. Din păcate progresele reale se ridică la mai puțin de o zi, restul de patru zile fiind ”câștigate” datorită utilizării unor seturi de date îmbunătățite.

Concluzia e pe cât de simplă pe atât de sumbră: planeta e futută într-un mod iremediabil. Toate aceste recorduri de temperatură și creșterea dezechilibrului energetic al Pământului ne arată că ne îndreptăm cu rapiditate spre un punct fără întoarcere. Și din păcate nu prea văd soluții pentru asta.

Photo by Matt Palmer on Unsplash

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code