6/recent/ticker-posts

Digiteca Arcanum: o incursiune în trecut

Acum ceva vreme căutam niște informații istorice pe Internet și navigând din pagină în pagină am descoperit un site excepțional: Digiteca Arcanum, un portal care oferă acces la o colecție extensivă de publicații istorice românești digitalizate, inclusiv ziare și reviste. E fix genul ala de site de care nu știai că ai nevoie pănă nu-l încerci.

Site-ul este creat de Arcanum Adatbázis Kft, o companie ungară specializată în digitalizarea documentelor istorice. O mare palmă dată statului român care doar se laudă cu digitalizarea dar în realitate nu este în stare decât să ofere vorbe goale. În schimb ungurii chiar au reușit să facă ceva care merge. Inclusiv au reușit să ofere căutare dupa text în pdf-uri.

➡️Vreți să știți ce se mai întâmpla prin țara noastră înainte de venirea comuniștilor la putere? Aveți la dispoziție Monitorul oficial și o vastă colecție de ziare ale vremii.

➡️V-a apucat dorul de vremurile de tristă amintire? Luați de aici și citiți colecția Scînteia, poate vă trece.

➡️Perioada anilor 1990-2000 e și ea bine acoperită. De la Hotel Cișmigiu și până la alegerile din 2000, când Iliescu și Vadim Tudor se băteau pentru Cotroceni, de la Caritas și până la falimentul Bancorex, toate aceste subiecte și multe altele sunt acoperite de presa vremii.

 

Dacă vreți doar să o testați, platforma permite crearea unui cont gratuit, care oferă acces limitat la colecțiile sale. Pentru acces complet sunt disponibile mai multe planuri tarifare, le găsiți aici. Mie cea mai bună mi se pare oferta cu plata pe un an, la prețul de 24 lei lunar. Există, de asemenea, opțiunea de a achiziționa vouchere cadou pentru 6 sau 12 luni, numai bune să faceți o surpriză pasionaților de istorie.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code